Orbán és Kelemen a román-magyar konfliktusokról tárgyalt

A román-magyar viszonyról, a fokozódó romániai magyarellenességről, a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatokról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével péntek délután Magyarország parlamentjében. A négyszemközti tárgyaláson a két politikus egyetértett abban, hogy senkinek sem érdeke a román-magyar viszony kiéleződése.

"A jelenlegi felfokozott magyarellenes hangulatot román belpolitikai okok magyarázzák, ez a jelenség akkor is gondot okozhat, ha egyesek szavazatszerző szándékkal gerjesztik a konfliktusokat, hiszen ennek nyomán akár a magyarság számára súlyos következményekkel járó jogszabálytervezetek is a román parlament elé kerülhetnek. Ezek a törvénykezdeményezések, amennyiben a parlament elfogadja őket, felmérhetetlen károkat okoznak az erdélyi magyar intézményrendszerben, amely az elmúlt 24 évben jelentős mértékben hozzájárult az erdélyi magyar nemzeti közösség megmaradásában” – hangsúlyozta a találkozó után az RMDSZ elnöke. 

Kelemen Hunor elmondta, Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy Magyarország, alaptörvényi kötelezettségének megfelelően, teljes mértékben az erdélyi magyarság mögött áll. Az RMDSZ elnöke tájékoztatta a magyar miniszterelnököt az erdélyi magyarok törekvéseiről és az előttük álló kihívásokról, így a romániai régió-átszervezés tervezett ütemezéséről és az ottani magyarság ezzel kapcsolatos érdekérvényesítési lehetőségeiről is. Ugyanakkor hangsúlyozta, arra kérte a magyar kormányfőt, erősítse a két ország közötti intézményes kapcsolatot, ebben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség aktív szerepet tud vállalni.

Havasi Bertalan, Orbán viktor sajtófőnöke elmondta:  Orbán Viktor és Kelemen Hunor megbeszélésén megállapodtak a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatok további erősítésében, és abban, hogy a jövő évi magyarországi és romániai választások kapcsán még további egyeztetéseket folytatnak egymással.

Kimaradt?