A chilei óriásobszervatórium dolgozói sztrájkolnak

Sztrájkba léptek csütörtökön a világ legnagyobb rádióteleszkópját működtető nemzetközi csillagvizsgáló dolgozói. A chilei Atacama-sivatagban lévő létesítményt kiszolgáló személyzet magasabb bért és jobb munkakörülményeket követel.

A körülbelül 200 sztrájkoló 15 százalékos fizetésemelést és olyan juttatásokat kér, amelyek kárpótolnák őket a nagy magasságban és elszigeteltségben végzett munkával járó viszontagságokért. A munkabeszüntetésben a műszaki gárda és az adminisztráció dolgozói vesznek részt, a kutatók nem.

Az ALMA - teljes nevén Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - teleszkóp a Föld egyik legszárazabb vidékén található, az Atacama-sivatagban, ötezer méteres tengerszint feletti magasságban.

Az obszervatórium alkalmazottai szélsőséges körülmények között dolgoznak: erős a szél, ritka a levegő és nagyok a hőmérsékletingadozások.

Az ALMA futballpályányi területén elhelyezett 66 antenna együttesen eléri egy gigantikus méretű teleszkóp felbontását. Az optikai vagy infravörös teleszkópokkal ellentétben az ALMA a látható fényénél sokkal hosszabb hullámhosszt is képes felfogni, így teljesen újszerű képet alkot.

Kimaradt?