Financial Times: Románia provokálja Európát

Az Európai Uniónak meg kellene akadályoznia a demokráciaellenes lépéseket olyan országokban, mint Románia, Magyarország vagy Szerbia – írta vasárnapi vezércikkében a Financial Times.

A „Provokáció Európának" című írás szerint Romániában az alkotmánybíróság jogköreit próbálja megnyirbálni a hatalom, Magyarországon a sajtó és a kultúra alárendelésére történnek próbálkozások, míg Szerbia új kormánya a nemzeti bank függetlenségére tör.{loadposition otp}

„Ezek külön-külön is aggasztó jelenségek, ám együttesen arra utalnak, hogy demokrácia hanyatlik az Európai Unió dél-keleti régiójában" – írja a tekintélyes brit lap, amely szerint Brüsszelnek határozottabban kellene fellépni a folyamat megakadályozása érdekében.

A cikkíró úgy véli, az EU-nak attól sem kellene ódzkodnia, hogy a legszigorúbb szankciókat, például valamely tagállam szavazati jogának felfüggesztését is bevesse, ha szükségesnek látja. „A demokrácia elveinek tiszteletben tartását valamennyi tagállamban számon kellene kérni, a kisiklásokra pedig szankciók rendszerét kellene kidolgozni" – állapítja meg a Financial Times.

Kimaradt?