Egyiptom: 38 halott a szökési kísérletben

Az iszlamista Muzulmán Testvériség számos támogatója halt meg vasárnap, amikor megpróbáltak megszökni börtönbe szállításuk közben - adta hírül a MENA egyiptomi hírügynökség.

A Reuters brit hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozó jelentése szerint az iszlamista szervezet 38 támogatója vesztette életét. A történtekről szóló jelentésekben sok az ellentmondás.

Az eset Kairó peremén történt. A biztonsági szolgálat névtelenül nyilatkozó illetékesei szerint egy rabszállító kocsikból álló konvoj mintegy hatszáz embert, jobbára a Muzulmán Testvériséggel rokonszenvező tüntetőt szállított a Kairótól északra található Abu Zaabal börtönbe, de az egyik teherautóban fellázadtak ez elfogottak, és túszul ejtettek egy rendőrtisztet. A biztonsági erők könnygázt eresztettek be a teherautóba, hogy kiszabadítsák az összevert rendőrt. A kairói illetékesek szerint a bennlévők megfulladtak a könnygázban.

A hivatalos egyiptomi média azonban kissé másként tálalta a történteket. A híradások szerint a biztonsági erők a börtön közelében összetűztek a konvojt megtámadó fegyveresekkel, akik túszul ejtettek egy rendőrt. Az őrizetesek megpróbáltak megszökni, és egyesek közülük a kereszttűzbe kerülve haltak meg, mások pedig megfulladtak az ellenük bevetett könnygázban.

Kimaradt?