Balog Zoltán: két államuk van a határon kívül élő magyaroknak

A határon kívül élő magyarok számára a nemzetük államának és az otthonuk államának egyaránt jó államnak, jó gazdának kell lennie - fogalmazott vasárnap ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere a szlovéniai Lendván.balog

Balog Zoltán a muravidéki magyarság központjában az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan részt vett a Szent Korona-körmeneten, majd a Szent István-szobor megkoszorúzása alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen, de találkozott a szlovén kulturális miniszterrel és a magyarság képviselőivel is.

Ünnepi beszédében arra utalt, hogy a határokon kívül élő magyarok számára pluszt kell jelentenie annak, hogy "két államuk van", ez nem okozhat hátrányt számukra.

Nemzetpolitikailag az a cél, hogy mindkét állam "jó állam" legyen számukra, mert azt a nagy átalakulást, amire a válság Magyarországot és egész Európát kényszeríti - gazdasági, közjogi, közigazgatási értelemben -, csak "jó államok" tudják végrehajtani - fogalmazott Balog Zoltán.

Ahhoz, hogy ezt jól hajtsák végre, "meg kell nyerni a polgárok bizalmát". Ez legalább annyira fontos a szlovén állam, mint a magyar állam számára, s az is, hogy mindkét állam "jó gazdája" legyen a magyaroknak és a szlovéneknek - mondta.{loadposition otp}

Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva elmondta: vasárnapi lendvai látogatása keretében találkozott a muravidéki magyar önkormányzati vezetőkkel, a nemzetiségi kulturális intézmények és civil szervezetek irányítóival, valamint Ziga Turk szlovén oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszterrel.

A miniszteri megbeszélésekről szólva kifejtette: Ziga Turk felvetette, hogy szeretnék, ha a Magyarországon élő szlovének minél komolyabb támogatást és elismerést kapnának.

Balog Zoltán hozzátette: egyetértettek abban, hogy nem szabad megengedni "a hangulatkeltést őshonos nemzetiségek ellen a szociális válság ürügyén". Sajnos, ilyen hangokat hallani ugyanis Szlovéniában - bár nem a hivatalos szervektől -, ennek ellent kell állni, "meg kell védeni a magyarok becsületét Szlovéniában és a határon kívüli nemzetrészek esetében".

A miniszter beszélt arról is, hogy a szlovén kultúra napjának februári ünnepére Szentgotthárdra várják Ziga Turkot.

Kimaradt?