Nőtt a román vendégmunkások száma Nagy-Britanniában

Nem a Nagy-Britanniába beutazó, hanem az ott munkába állt románok száma nőtt a második negyedévben - mutatott rá pénteki közleményében a román külügyminisztérium.

A tárca a BBC News Online csütörtöki jelentésére reagált, amely arról számolt be, hogy máris 26 százalékkal nőtt a szigetországba érkező román és bolgár vendégmunkások száma, pedig csak az év végén törlik el velük szemben a munkaerőpiaci korlátozásokat. A második negyedévben több mint 140 ezer román és bolgár vendégmunkást alkalmaztak a szigetországban, az első negyedévi 112 ezerhez képest.

A bukaresti külügyminisztérium szerint ezek a számok is jelzik, hogy a román vendégmunkások dolgozni mennek Nagy-Britanniába és nem a szociális ellátáson akarnak élősködni.

A közlemény szerint ugyanakkor félrevezető ezekből az adatokból a bevándorlók növekvő tendenciájára következtetni, hiszen a bejegyzett munkaszerződések száma azért nőtt, mert egyszerűsödött a munkavállalási engedélyek kiadása, amelyet a korábbi 9 hónap helyett most már akár 3-4 hónap alatt is kiadnak a brit hatóságok. Így csak annyi történt, hogy a régebb óta várakozók és az újonnan érkezettek egyszerre állhattak munkába - mutatott rá a román külügyi közlemény.

A brit sajtó és több vezető politikus aggodalmát fejezte ki az utóbbi hónapokban amiatt, hogy a szigetország román és bolgár bevándorlók százezreivel szembesülhet 2014 január elsejétől, amikor London kénytelen lesz feloldani velük szemben a munkaerőpiaci korlátozást.

Kimaradt?