Tömegesen tartóztatják le a Muzulmán Testvériség tagjait

A Muzulmán Testvériség több vezetőjét is letartóztatták számos razzia során péntek reggel az egyiptomi hatóságok, miután az iszlamista szervezet tüntetésekre buzdította híveinek millióit, meghirdetve a "harag napját".

A Muzulmán Testvériség négy vezetőjét vették őrizetbe al-Buhaira tartományban, Kairóban pedig hat embert tartóztattak le, akiknél 90 darab gyújtóbombát találtak. A Muzulmán Testvériség "tömeges letartóztatásokról" beszélt, de részleteket nem közölt.

Ezzel párhuzamosan a hadsereg megerősítette a fontosabb intézmények védelmét. Kairóban lezárták a városközpontba vezető főbb közlekedési útvonalakat, a városszerte felállított ellenőrzőpontokon pedig csak gyalogosokat engednek át.

Az egyiptomi biztonsági erők fokozott készültségben várják a napot, miután a Muzulmán Testvériség péntekre "a harag napja" keretében milliós tüntetésekre szólította fel híveit. A korábbi elnök, Mohamed Murszi megbuktatásával kapcsolatban a szervezet ismét államcsínyről beszélt, és megerősítette elszántságát, hogy leszámol az elkövetőkkel.

Az éjszaka folyamán a fővárosban több helyen polgárőrségek verbuválódtak, hogy megakadályozzák az esetleges fosztogatásokat. A történteket több nyugati és térségbeli ország is elítélte. A legélesebben Törökország bírálta Egyiptomot, aminek hatására Kairó és Ankara pénteken hazarendelte nagykövetét konzultációra.

Francois Hollande francia elnök telefonon készül egyeztetni Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel a helyzet kezeléséről. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek hajnalban véget ért rendkívüli ülésén az erőszak azonnali beszüntetését sürgette.

A szerdán kitört erőszakban a hivatalos adatok szerint legalább 623 ember vesztette életét, miután a rendőrség megrohamozta Murszi híveinek táborait két kairói téren, ahol az elnök elmozdítása miatt tiltakoztak. A Muzulmán Testvériség szerint az áldozatok valódi száma ennek többszörösére rúghat.

Az események hatására a német külügyminisztérium pénteken újabb figyelmeztetést adott ki, amelyben egész Egyiptom, így az eddig biztonságosnak tartott vörös-tengeri üdülőhelyek meglátogatásától is óva intette polgárait.

Kimaradt?