Rendőrségi vizsgálat Miskolcon a nyolc koraszülött halálának ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik már annak a nyolc koraszülöttnek az ügyében, akik augusztus 5. és 10. között meghaltak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó osztályán.

Az eset óriási felháborodást váltott ki Magyarországon, főleg miután szerdán kiderült, hogy a szülőket sms-ben értesítették gyermekük haláláról. „Traumás állapotba kerültem, amikor sms-t küldtek. Megrázott, hogy egy életet, ami elmegy, sms-sel akarnak közölni” – mondta a Hír24 stábjának a miskolci kórház koraszülöttrészlegén elhunyt egyik csecsemő édesanyja.

A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára kedden, a kormány honlapján közzétett videóban elmondta: a miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülött intenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is.

Tájékoztatása szerint az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van. Szócska Miklós hangsúlyozta, egészen biztos, hogy a régiót, a térséget érintő megelőző intézkedéseket is magába foglaló következménye is lesz mindannak, amit a vizsgálat feltár.

Kimaradt?