Kommerszant: a székelyföldi autonómia nem jelent megoldást

Bukarest és Budapest ismét a magyar kisebbség jogairól vitázik - írta szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

A Kommerszant beszámolt Vona Gábornak, a Jobbik elnökének szombati székelyföldi beszédéről, ismertette Traian Băsescu román államfő hétfői, Magyarország rendreutasítására vonatkozó kijelentéseit.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság, amely a vezető orosz lapok közül szerdán egyedül foglalkozott a témával, cikkében meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva közölte: a magyar kisebbség jogairól Románia és Magyarország között évek óta folyó parázs vita azzal fenyeget, hogy európai síkra terelődik, és Brüsszel beavatkozására lesz szükség.

Alekszandr Sztikalin, az orosz tudományos akadémia Szlavisztikai Intézetének vezető tudományos munkatársa az orosz napilapnak kifejtette: "Jelenleg a magyaroknak Romániában - a lakosság 7-8 százalékáról van szó - lehetőségük van arra, hogy részt vegyenek az ország politikai irányításában, hogy miniszteri posztokat foglaljanak el, magyar nyelvű egyetemeik, színházaik, filmszínházaik és sajtójuk van. Nem oldja meg a problémákat, ha a gazdaságilag elmaradott Székelyföldnek biztosítják az autonómiát, mivel a magyarság többsége Romániában azon kívül él".

Sztikalin úgy vélte: "az Európai Unióban mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a magyar-román vita kiéleződését". Hozzátette, hogy "Romániában ugyanakkor félnek a központtól eltávolító mozgalmaktól, és Basescu államfő a kompromisszum helyett tovább bonyolította a helyzetet a retorika megkeményítésével."

Kimaradt?