Lampedusa megtelt, Szicíliába érkeznek az illegális bevándorlók

Kritikus helyzetet teremtett Szicíliában az illegális bevándorlók folyamatos érkezése, miután kedden újabb 161 fős menekültcsoport érkezett Siracusa partjaira.

A szíriai és egyiptomi állampolgárok között 46 nő és 66 kiskorú is van. A csoport egy huszonöt méter hosszú halászhajóval kelt át az Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon. Az olasz parti őrség vette észre a menekülteket szállító hajót Siracusa partjaitól nyolcvanöt mérföldre.

Az illegális bevándorlókat a város egykori halpiacán helyezték el, amely ideiglenes menekülttáborként működik. Siracusa polgármestere szerint a helyzet kritikussá vált. A város nem rendelkezik a menekültek elszállásolásához és ellátásához megfelelő infrastruktúrával. Ezért a polgármester a római kormány azonnali beavatkozását sürgette. Az év eleje óta Siracusába ötezer illegális bevándorló érkezett. Lampedusa szigete megtelt, ezért a közeli Szicília keleti partja lett a migránsok új célállomása. 

A szintén szicíliai Cataniában szerdán gyásznapot tartanak a szombaton a város tengerpartján vízbe fulladt bevándorlók emlékére. Hat 16-26 év közötti egyiptomi fiatalember veszítette életét, miközben a szicíliai partok felé tartó úton az utolsó métereket úszva próbálták megtenni. Catania polgármestere a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak elmondta, hogy két áldozatot visszaszállítanak Egyiptomba családjához, a többieket a város temeti el.

Ennek a egyiptomi-szíriai menekült csoportnak a többi tagja megtagadta, hogy az olasz hatóságok ujjlenyomattal azonosítsák őket. Minél előbb el akarják hagyni Olaszországot, és más európai államtól akarnak menekültstátust kérni.  

Kimaradt?