Megkezdődött a 42. ITT-OTT, az amerikai magyarok nyáriegyeteme

Negyvenkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit az Ohio állambeli Reménység tavánál (Lake Hope) az amerikai magyarság számára az ITT-OTT Találkozó.

A Magyar Baráti Közösség elnevezésű civilszervezet által működtetett amerikai magyar nyelvű szellemi műhely részvevői évente találkoznak, és egy héten át - egyfajta nyári egyetem keretében - ápolják és élik meg közös kultúrájukat. Az idei ITT-OTT Konferenciát vasárnap a New York-i főkonzulátus által szervezett, ünnepélyes állampolgársági esküceremónia keretében Wetzel Tamás, állampolgárságért felelős miniszteri biztos nyitotta meg.

A megnyitón közel harminc új magyar állampolgár tett esküt. A konferencia idején konzuli ügyintézésre is lehetősége nyílik a rendezvény résztvevői illetve a vonzáskörzetből érkező magyar állampolgárok számára a főkonzulátus által működtetett Konzuli Kabinban.

Wetzel Tamás a nyugati parti magyarság közösségeit is felkeresi augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A Los Angeles-i főkonzulátus által megszervezett, kihelyezett konzuli napokon Kálmán László főkonzul vezetésével San Franciscóban, majd Los Angelesben állampolgársági esküt tartanak, amelyek díszvendége és ünnepi szónoka szintén a miniszteri biztos lesz.

A közép-kaliforniai Fresno környéki magyarság augusztus 10-én ünnepelte Szent István napját. A rendezvény egyben kihelyezett konzuli napként szolgált. Kálmán László Los Angeles-i főkonzul ünnepi beszédében hitet tett a magyarság határokon átívelő összetartozásának gondolata mellett, hangsúlyozva, hogy a kedvezményes honosítás lehetősége történelmi esély arra, hogy közjogilag is összeforrjon a nemzet.

A magyar főkonzul a helyi magyar közösségért kimagasló munkát végző Deák Flórának és Dornay Bálintnak elismerő okleveleket adott át.

Kimaradt?