Mesterházy Orbánon kéri számon Băsescu kirohanását

Traian Băsescu államfő legutóbbi magyarellenes kirohanása Mesterházy Attila szerint a Fidesz határon túli politikájának kudarcát jelzi. Az MSZP elnöke elvárja, hogy Orbán Viktor "miniszterelnökként és a néppárti Fidesz elnökeként is tegyen határozott és felelős politikai lépéseket a helyzet rendezésére".

Orbán Viktor egyik legfontosabb jobboldali szövetségese és barátja olyan fenyegető, kioktató és lekezelő nyilatkozatot engedett meg magának, amely az európai politikai kultúrában elfogadhatatlan és ellentétes mindkét nemzet érdekeivel. A román elnök Marosfőn tett nyilatkozata hidegzuhanyként érhette mindazokat, akik hittek Orbán Viktor határon túli politikájában, a két vezető barátságában - írja Mesterházy Attila, MSZP-elnök arra reagálva, hogy Traian Băsescu szerint az idei volt az utolsó év, amikor "a teljes magyarországi politikai elit zavartalanul lófrált Hargita és Kovászna megyében", a jövőben pedig már nem járulnak hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megtartásához.

"Előre látható volt, hogy a nacionalista politika, a határon túli magyarság megosztására tett kísérletek, a magyar belpolitikai ellentétek exportálása, a meggondolatlan politikai nyilatkozatok zsákutcába vezetnek, és olyan fegyvert adnak a nacionalista jobboldali politikusok kezébe, amely alkalmas a magyarellenes feszültségek felszítására" - írja Mesterházy Attila.

"Ennek a politikának a kudarcával kell most szembenéznie a Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak. Itt az ideje, hogy az állandóan konfliktust kreáló, ellenségképet kereső, más népeket lenéző, agresszív politikát felváltsa a józan, felelős hazafiságra épülő, egymás iránti tiszteleten és párbeszéden alapuló nemzetpolitika" - véli az MSZP elnöke.

Az MSZP elutasít minden olyan nacionalista, populista megnyilvánulást, amely veszélyezteti a Magyarország és Románia közötti jószomszédi kapcsolatokat, és a romániai magyar közösség érdekét. "Mi továbbra is konstruktív párbeszéddel, a jószomszédi viszony erősítésével és a határon túli magyar szervezetek belügyeibe való be nem avatkozás politikájának érvényesítésével kívánjuk szolgálni a magyar érdekeket" - írja a politikus.

Mesterházy "elvárja", hogy "a kialakult, valós konfliktus-helyzetben - amelyet az RMDSZ nyílt fenyegetésként értékel a magyarság ellen – Orbán Viktor miniszterelnökként és a néppárti Fidesz elnökeként is tegyen határozott és felelős politikai lépéseket a helyzet rendezésére, hogy az erdélyi magyarság érdekei ne sérülhessenek".

"Addig is, magyar és európai politikusként határozottan visszautasítom Băsescu elnök magyarságot nyíltan fenyegető, agresszív, kioktató és lekezelő mondatait" - zárja sorait Mesterházy.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?