Kirekesztenék a spanyolok Gibraltárt a spanyol légtérből

A spanyol külügyminiszter egy interjúban megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba válaszul egy halászati vitára Gibraltár és Madrid között. David Cameron brit miniszterelnök aggódik.

David Cameron brit miniszterelnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a spanyol kormány díjfizetésre kötelezné a gibraltári határon áthaladókat, és lezárná Spanyolország légterét a gibraltári repülőtérre tartó repülőgépek előtt – közölte a miniszterelnök szóvivője hétfőn.

Továbbra is komolyan aggódunk a gibraltári-spanyol határon zajló események miatt, és arra kérjük a spanyol kormányt, hogy adjon magyarázatot a fontolóra vett intézkedésekre – tette hozzá a szóvivő.

José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter előző nap egy interjúban megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba válaszul egy halászati vitára Gibraltár és Madrid között.

A külügyminiszter 50 euró (mintegy 15 ezer forint) fizetésére kötelezné a határon átkelő személyeket, ami mindenekelőtt a turistákat és a Spanyolországban dolgozó helyieket érintené. Emellett elmondta, hogy a gibraltári lakosokat szigorú adóellenőrzéseknek vethetik alá, amennyiben rendelkeznek Spanyolországban ingatlannal. A spanyol légtér lezárását is kilátásba helyezte az olyan repülőgépek előtt, amelyek a gibraltári repülőtérre tartanak.

A Madrid és Gibraltár közötti feszültségek tíz napja kezdődtek, amikor Gibraltár közelében betonelemeket helyezett a vízre néhány munkagép, hogy megkezdjék egy mesterséges sziget építését.

Spanyolország nehezményezte az építkezést, mivel az szerinte korlátozza a halászatot. A spanyol kormány válaszul szigorította az ellenőrzést a gibraltári határátkelőn, ami azt eredményezte, hogy az utazóknak hosszú órákat kellett várakozniuk a hőségben. Nagy-Britannia kijelentette, hogy Madridnak nincs joga ehhez, majd a külügyminisztérium berendelte a spanyol nagykövetet.

Fabian Picardo, Gibraltár főminisztere hétfőn azzal vádolta Spanyolországot, hogy úgymond Észak-Koreához hasonlóan viselkedik, és ereje fitogtatásával fenyegeti a 300 éve brit fennhatóság alatt álló területet. A főminiszter a brit BBC egyik rádióműsorában elmondta, hogy a határátkeléskor fizetendő díj sértené a szabad mozgáshoz való uniós jogot.

Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök Gibraltárral kapcsolatban keményvonalasabb politikát folytat, mint az előző, szocialista kormányzat. "Vége a bulinak" – jelentett ki García Margallo külügyminiszter.

A nem egészen 30 ezer lakosú, néhány négyzetkilométeres Gibraltár sorsa régóta viszály forrása a két EU-tagállam között. London rendszeresen és erőteljesen kifogásolja, hogy a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni brit engedményeket a Gibraltár feletti szuverenitás kérdésében.

Az adóparadicsomnak számító Gibraltárra különösen bankok és internetes szerencsejátékokkal foglalkozó cégek települnek.

Kimaradt?