Kolozsvári konzul lesz a Jobbikot felmentő bíró

Kolozsvári konzul lesz Takács Péter Attila, akit Áder János köztársasági elnök felmentett bírói tisztségéből – írta szombaton az Index. Takács egyik márciusban hozott ítéletével szerzett hírnevet, amelyben kimondta, hogy a Jobbik nem nevezhető neonáci pártnak.

Áder János Magyar Közlönyben megjelent döntése július 30-ai hatállyal mentette fel a Fővárosi Törvényszéken végzett munkája alól bírót. A köztársasági elnök nem indokolta döntését, ezért megindult a találgatás, hogy miért hagyta ott hivatalát Takács. Mint kiderült, nem a nagy feltűnést keltő ítélet, hanem a bíró pályamódosítási szándéka áll a felmentés hátterében. A bíró konzulként dolgozik majd a kolozsvári magyar külképviseleten.

Takács Péter Attila 2013 márciusában Karsai László történészt 66 ezer forint megfizetésére és bocsánatkérésre kötelezte a Fővárosi Törvényszéken lefolytatott perben, mert 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában neonácinak minősítette a Jobbikot. A párt jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet.

Két tárgyalási forduló után a bíróság a Jobbiknak adott igazat. Takács Péter Attila bíró indoklása szerint az ATV műsora alapvetően a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt, Karsai László pedig nem a műsor fő témájához kapcsolódott, amikor minősítette a Jobbikot, ezért a kifogásolt jelző használata „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” volt.

Kimaradt?