Ártatlanságát bizonygatja Silvio Berlusconi (VIDEÓ)


-A A+Ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke a saját televízió-csatornáin sugárzott videóüzenetében, miután az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X3HQv4IBsfA

Megfosztottak személyes szabadságomtól és jogaimtól, de a politika színterén maradok - hangoztatta Berlusconi a római rezidenciáján rögzített 9 perces videófelvételen. Berlusconi szerint az "abszolút semmi" alapján ítélték el: "a Mediaset csoportban soha nem történt adócsalás, soha nem léteztek titkos bevételek, családom tagjai soha még egy hamis számlát sem állítottak ki" - mondta a volt négyszeres olasz kormányfő.

Bejelentette végezetül, hogy "a szabadságért folytatott küzdelme" a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt újjászervezésével folytatódik, és visszaszerzi az olaszok többségének támogatását. Éljen Olaszország! Éljen a Hajrá Olaszország! - zárta a videót Berlusconi.

A politikus nem utalt a nagykoalíciós római kormány sorsára. A PdL politikusai a kormány további támogatását hangsúlyozták. Az ítélet belpolitikai következményei azonban máris érezhetők. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint az ítéletet interneten kommentáló balközép választók "erkölcsi kötelességnek" tartják, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) ne kormányozzon tovább az adócsalásért elítélt Berlusconival.

Az olasz sajtó és a politika is egyelőre csak találgatja, mi fog történni. Berlusconit a mentelmi jogától a szenátus illetékes bizottságának kell megfosztania, melyre legkorábban harminc nap múlva kerülhet sor. Az amnesztiatörvény miatt egy évre csökkentett börtönbüntetés is akár hónapok múlva léphet hatályba. Berlusconi arról maga dönthet, hogy a házi őrizetet vagy a közhasznú munkavégzést választja. Enrico Letta miniszterelnök közleményben hangsúlyozta, hogy a pártérdekekkel szemben Olaszország érdekeit kell szem előtt tartani.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X