Titokzatos okokból bezárnak az amerikai követségek vasárnap

Biztonsági okokból több amerikai nagykövetség és konzulátus zárva tart most vasárnap, augusztus 4-én, jelentette be az Egyesült Államok. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bukaresti diplomáciai képviseletet érinti-e az intézkedés.

Marie Harf külügyi szóvivő szerint „elővigyázatossági intézkedésről” van szó, de a konkrét veszélyt nem nevezte meg, és azt sem, hogy mely nagykövetségeket érinti az intézkedés. A döntést az alkalmazottak és a nagykövetségi épületekbe látogatók iránti elővigyázatosságból hozta meg az amerikai kormányzat, de a döntés indokáról nem adtak tájékoztatást. Később a döntést felül fogják vizsgálni, és eldöntik, hogy mely nagykövetségeket nyitják újra. Elképzelhető, hogy néhány nagykövetség több napig is zárva lesz.

A vasárnapi nap a muzulmán országokban munkanap. Az Egyesült Államok különösen ügyel a nagykövetségekre és a konzulátusokra vonatkozó biztonsági intézkedések szigorú betartására a bengázi konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i támadás óta, amikor életét vesztette a nagykövet és másik három amerikai állampolgár.

Kimaradt?