Egymillió embert nem engedtek szavazni Zimbabweban

Súlyos szabálytalanságok történtek a szerdai zimbabwei elnökválasztáson, közel egymillió embert nem engedtek szavazni, állítja egy helyi megfigyelőket tömörítő csoport.

A BBC szerint a választást 7000 megfigyelővel monitorozó ZESN szerint főként a városi területeken küldték haza a több szavazót a választóhelyiségektől, míg vidéken kisebb volt az arány. A városiak inkább a kihívó Morgan Tsvangirai, míg a vidékiek a mostani elnök, a 89 éves Robert Mugabe támogatói.

A választás régiós megfigyelők szerint egyébként békésen, erőszakos események nélkül zajlott. Pedig a tét nagy, Mugabe azt ígérte, hogy 33 év után visszavonul a hatalomból, ha őt hozzák ki vesztesen.

A választóhelyiségek előtt kígyózó hosszú sorok miatt szerdán este hét helyett éjfélig meghosszabbították a szavazást. A voksokat azóta már számolják, azonban hivatalos végeredményt csak öt napon belül kell közzétennie a választási bizottságnak.

Egyelőre részeredmények sem ismertek, ezek közzététele ugyanis törvénytelen lenne, de Mugabe és szövetségesei máris saját győzelmüket vetítik előre.

Kimaradt?