Cáfolják Corlăţeant a magyarországi románok

A Magyarországon élő románoknak, bár nem rendelkeznek parlamenti képviselettel, nincs semmi okuk panaszra – jelentette Kreszta Traján csütörtökön az Erdélyi Televízió Híradójának. A magyarországi Országos Román Önkormányzat elnöke Titus Corlăţean külügyminiszter kijelentésére reagált.

A román diplomácia vezetője a közszolgálati televízió TVR International csatornáján szerdán közvetített interjúban a riporter kérdésére úgy fogalmazott: Magyarország másképpen viszonyul a román kisebbséghez, mint Románia a magyarhoz.

"Másképpen, negatív értelemben" – pontosította szavait a miniszter. Megjegyezte, hogy már a kilencvenes évek óta megannyi problémát jeleztek Budapestnek, mint például a román kisebbség parlamenti képviseletének biztosítását, ami azóta sem oldódott meg.

A miniszter példaként az anyanyelvi oktatással kapcsolatos gondokat, a magyarországi román nyelvű sajtó helyzetét, a valódi vallásszabadság és a román ortodox egyháznak nyújtott támogatás problémáit hozta fel.

Kreszta cáfolja Corlăţeant

„Leszámolva a parlamenti képviselet kérdését, én úgy gondolom, hogy minden más olyan jogunk biztosítva van, ami szavatolja az itt élő románság mindenféle jogát. Az új alkotmány is rögzíti azokat a jogokat, amiket az itt élő nemzetiség számára biztosítanak mind az Alkotmányban, mind a mindenkori kormányok" – fogalmazott az ETV-nek az Országos Román Önkormányzat elnöke.

Kreszta hangsúlyozta, a magyarországi kisebbségek számára biztosított a kulturális autonómia és az országos önkormányzatok saját hatáskörében nemzetiségi iskolák működnek.

Korodi: a politikus is szólt Corlăţeanból

Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának korábbi elnöke a maszol.ro kérdésére emlékeztetett arra, hogy „a mindenkori" román külügyminisztériumnak markáns álláspontja van a Magyarországon élő román kisebbség helyzetével kapcsolatban. E szerint a magyarországi románoknak parlamenti képviseletre van szükségük. „Ez az álláspont a maga módján tisztességes is" – mondta az RMDSZ-es képviselő.

Korodi azonban arra is emlékeztetetett, hogy Titus Corlăţeant az évek folyamán kiemelten foglalkoztatta a határon túl élő románok ügye (egy időben a határon túli románok hivatalának vezetője is volt), politikusként ebből a témából „építkezik". „Ebből kifolyólag én elég komoly politikai attitűdöt is ki tudok olvasni a nyilatkozataiból" – mondta a külügyminiszter kijelentéséről a képviselő.

Parlamenti képviseletet ígér a Fidesz

Titus Corlăţean kijelentéseit egyébként a héten Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkár is elutasította. A MTI-nek kijelentette: a magyar kormány nagyon örülne annak, ha az erdélyi magyarságnak olyan széleskörű jogokat biztosítana Románia, mint Magyarország teszi a románság számára.

Répás kiemelte: mindenki számára ismert, hogy a magyarországi nemzetiségek kulturális autonómiával rendelkeznek. "Nagyon szeretnénk, ha ezzel a jogosítvánnyal, lehetőséggel rendelkeznének az erdélyi magyarok" – fogalmazott.

Rámutatott: a magyarországi románoknak lehetőségük van arra, hogy helyi, települési vagy országos önkormányzatokat hozzanak létre.

A magyar kormány nagyon szeretné, ha az erdélyi magyarság létrehozhatna a kulturális autonómia szerveként helyi és országos önkormányzatot - fűzte hozzá, utalva arra, hogy jelenleg a magyar szervezetek a választásokon megméretve juttatnak be képviselőket a román parlamentbe.{loadposition OTP}

A parlamenti képviseletre vonatkozó felvetésre kiemelte: régi kérése a magyarországi nemzetiségeknek, hogy a képviselve legyenek a budapesti parlamentben. Az új törvényi szabályozás ezt 2014-től lehetővé fogja tenni számukra - hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

Kimaradt?