Lerohanják Assange miatt Ecuador nagykövetségét?

Nagykövetsége lerohanásával fenyegették Ecuadort a brit hatóságok, ha nem adják ki nekik Julian Assange-t a Wikileaks alapítóját. Az ecuadori külügyminisztérium "nyílt fenyegetésnek" fogta fel a brit külügyminisztérium levelét, amelyben arról tájékoztatták, hogy a brit törvények szerint bármely épület diplomáciai státusát visszavonhatják, ha az azt használó külföldi hatalom visszaél azzal.Assange 1119518g

Ecuador a Guardian értesülései szerint megadta a menedékjogot Julian Assange-nak, akit a svéd hatóságok gyanúsítanak nemi erőszakkal, és akit Nagy-Brtiannia ki szeretne adni Svédországnak. Ecuador hivatalosan még nem erősítette meg, hogy valóban menedékjogot adtak Assange-nak, ezt csak csütörtökön tervezik bejelenteni.

Ecuadori elemzők szerint nem valószínű, hogy a brit hatóságok megrohamoznák a nagykövetség épületét. Julio Echeverria, a FLACSO egyetem egyik professzora szerint Nagy-Britanniában régi hagyománya van a diplomáciai missziók tiszteletben tartásának.

Mauricio Gandara, Ecuador egyik volt londoni nagykövete pedig nem hiszi, hogy London fenyegetőzött volna, hiszen, ha Assange menedékjogot kapna, akkor a brit hatóságok nem biztosítanának neki szabad eltávozást, és ebben az esetben Assange hosszú ideig nem hagyhatná el a külképviseletet.{loadposition otp}

Hiába kap ugyanis menedékjogot Assange, Nagy-Britanniát aligha hagyhatja el. A brit hatóságok azonnal letartóztathatják, amint elhagyja a követség épületét.

Assange ellen két volt munkatársa tett feljelentést még tavaly. Mindkét nő azt állítja, hogy Assange akaratuk ellenére közösült velük. Assange tagadja a vádakat, és attól tart, hogy letartóztatásának csak az a célja, hogy végül kiadják az őt árulással gyanúsító Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetik.

Kimaradt?