Százezer tankönyvvel építi a nemzetet Szász Jenő volt MPP-elnök

Mintegy 100 ezer tankönyv jut el a határon túli, magyar nyelven oktató szak- és felnőttképzési intézményekbe

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) közreműködésével a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) mintegy 100 ezer tankönyve jut el a határon túli, magyar nyelven oktató szak- és felnőttképzési intézményekbe.

Szász Jenő, az NSKI elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten közölte: a tavaly létrehozott kutatóintézet kiemelt feladata, hogy erősítse a Kárpát-medencei szemléletet, ezért az NSKI több minisztériummal is szakpolitikai partnerségi megállapodásra törekszik.

Elmondta, hogy a tankönyvek a 2013/2014-es tanévben jutnak el Erdélybe, a Felvidékre, Kárpátaljára és a Délvidékre.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte: olyan közös ügyről van szó, amely túlmutat a határokon, és sok embert érint. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a magyarság ott találja meg a boldogulást, a munkahelyet, ahol él, ezt minden eszközzel segíteni kell - mondta az államtitkár.

Szász Jenő emlékeztetett arra, hogy az NSKI küldetése, hogy a nemzeti integráció gondolatával átitassa a magyar közigazgatási rendszert, sőt ezt a gondolkodásmódot terjessze. A 21. században modern eszközökkel kell újrafogalmazni a közös magyar jövőt, felismerni a magyar jövő valódi határait, és megkeresni azon lehetőségeket, amelyekkel a magyar nemzeti közösséget gyarapítani lehet - mondta az elnök. Kiemelte: a kormány már megtette az ehhez szükséges lépéseket, ennek három mérföldköve a nemzeti összetartozás napja, az állampolgárság intézményének kiterjesztése, valamint hogy az alaptörvény tartalmazza: Magyarország felelősséget visel az elszakított területeken élő magyar nemzeti közösségekért.

Az NSKI eszköz, hogy gyakorlati tartalmat adjon ennek a szellemiségnek - mondta Szász Jenő, hozzátéve, a foglalkoztatás is fontos kérdés, olyan programokat, együttműködési lehetőségeket kell teremteni, amely mankó lehet minden a határon túl és innen élő magyarnak.

Czomba Sándor jelezte: a munkanélküliség ellen lépéseket kell tenni, amiben fontos szerepe van a képzési rendszer átalakításának. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időszakban radikális, jó irányú változások következtek be Magyarországon: új szakképzési törvényt alkotott a kormány, és lefektette azokat az alapokat, amelyek a későbbi sikerekhez szükségesek. Az államtitkár kifejtette: szeretnék segíteni, hogy a határon túli magyar szakképző iskolákban magyar nyelvű szakkönyvekből oktathassanak. A 490 féle, összesen mintegy 100 ezer tankönyvről elmondta, hogy azok az idei képzési jegyzékben bár nem szerepelnek, Magyarországon is ezeket használták eddig, és azok a szakmai alapvetések, amelyeket a könyvek tartalmaznak, időtállóak.

A könyvek átadásáról a sajtótájékoztató keretében szándéknyilatkozatot is aláírt Szász Jenő és Komáromi Róbert, az NMH főigazgatója.

Kimaradt?