Ferenc pápa elítélte a nacionalista ideológiát

Ferenc pápa a Castel Gandolfo-i pápai rezidencián mondta el a vasárnapi Úrangyala-imádságot (Angelus), ahol a lengyel-ukrán megbékélést szorgalmazta a volhíniai mészárlás 70. évfordulóján.

Ferenc pápa az apostoli paloták bejáratánál állva szólt a Castel Gandolfóban kora reggel óta összegyűlt húszezres tömeghez. Elődjével szemben nem a paloták lodzsájáról beszélt, és az Angelus után a palotával szembeni téren az emberekhez sietett elsősorban a betegeket, gyerekeket és az időseket köszöntve.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VHFPJhqV1ew

Az egyházfő vasárnapi beszédében a jó szamaritánus bibliai történetét idézve a rászorulók segítését szorgalmazta mégpedig úgy, hogy közben "nem ítélünk el mindent és mindenkit" csak azért, mert valaki bajba jutott.

Ferenc pápa megemlékezett a II. világháború idején a nacionalista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által lemészárolt lengyelek tragédiájáról, amelynek évfordulóján Lengyelországban vasárnap misét mutattak be. Az egyházfő kijelentette, hogy a "nacionalista ideológia több tízezer áldozatot követelt és megsebezte a lengyelek és ukránok testvériségét". A pápa a két nép megbéküléséért és békés jövőjéért imádkozott.

Az egykori nacionalista Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) a volhíniai lengyelek kiirtására 1943-ban indított akcióinak legalább 100 ezer áldozata volt, de egyes becslések szerint a dupláját is elérhette ez a szám.

Az egyházfő pápává választása óta másodszor látogatott el a Rómától húsz kilométerre levő Castel Gandolfóba. Ferenc pápa első alkalommal március 23-án járt itt, amikor a lemondott XVI. Benedekkel találkozott. A nyugalmazott pápa május elején költözött el Castel Gandolfóból, azóta a pápai rezidencia üresen állt, Ferenc pápa megtörve az elődjei által követett hagyományt lemondott a nyári rezidencián töltött pihenésről is. Az egyházfő vasárnap a pápai villák személyzetével és a Castel Gandolfóban levő vatikáni csillagvizsgálóban dolgozó jezsuitákkal is találkozott. Legközelebb augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén várják Castel Gandolfóba a pápát.

Kimaradt?