Több mint egymillió menekült Szíriában

A szíriai humanitárius és emberi jogi helyzet drasztikus romlásáról és több mint egymillió menekültről írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanács elnökének kedden küldött levelében, arra kérve a nemzetközi közösséget és a régió országait, hogy tegyenek meg mindent a szíriai erőszak megfékezése érdekében.

A diplomata azt írta, hogy a becslések szerint "jóval több mint egymillió" ember kényszerült elhagyni otthonát a közel-keleti országban 17 hónapja folyó erőszak miatt, s több mint 130 ezren menekültek külföldre a harcok elől. A menekültáradat, illetve a civil infrastruktúra és a lakóházak lerombolása súlyos problémát jelent Szíria-szerte - írta a főtitkár.

Ban levelében arról is beszámolt, hogy "továbbra is folytatódnak a súlyos emberi jogsértések Szíriában, köztük a nehézfegyverzet civil lakosság elleni bevetése, emberrablás és önkényes fogva tartás, civilek mesterlövészek általi legyilkolása, jogtalan kivégzések és a sebesült civilek orvosi ellátásának megtagadása".

"Azzal fordulok a külső szereplőkhöz, elsősorban a régió országaihoz, hogy vállalják felelősségüket, s tegyenek meg mindent, amit tudnak annak érdekében, hogy véget vessenek a folyamatnak" - írta az ENSZ-főtitkár.

Ban már többször felszólította a nemzetközi közösséget és a tanácsot a helyzet kezelésére. A tanács két állandó - vétójoggal rendelkező - tagja, Oroszország és Kína azonban a mai napig elzárkózik egy külföldi beavatkozás engedélyezésétől, illetve Bassár al-Aszad elnök lemondásra kényszerítésétől. {loadposition OTP}

A diplomata levelében megköszönte Kofi Annan nemzetközi különmegbízott munkáját, aki korábban közölte, hogy megbízatásának augusztus végi lejárta után nem vállalja a közvetítést a szembenálló felek között. Annan korábban mind az Aszad rezsim, mind az elnök megbuktatásáért harcoló lázadók által elfogadott béketervet dolgozott ki a Szíriában dúló erőszak megfékezésére, de a harcok a terv áprilisi életbe lépését követően is folytatódtak.

Ban Ki Mun azt írta, hogy egyeztetéseket folytat az Arab Ligával Annan utódjának mihamarabbi kijelölését illetően.

Kimaradt?