Politikai menedékjogot kér Oroszországtól Edward Snowden

Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel és neves orosz jogászokkal tartott zárt körű megbeszélést a repülőtéren.

A Wikileaks portálon később közzétették Edward Snowden moszkvai nyilatkozatát.

A komoly biztonsági intézkedések közepette, de a sajtótól elzárt tranzitzónában rendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos, aki szerint a moszkvai repülőtéren 19. napja dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként kezelendő.

Az orosz duma elnöke emberi jogi harcosnak tartja Edward Snowdent, és szerinte meg kell adni neki a politikai menedékjogot Oroszországban. Szergej Nariskin a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak nyilatkozott az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentésére reagálva.

Az orosz migrációs szolgálatnál közölték, hogy még nem kapták meg Snowden kérelmét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?