Magyarellenes püspököt nevezett ki Ferenc pápa nagyszombati érseknek

Nagyszombati érsekké nevezte ki Ján Orosch püspököt csütörtökön Ferenc pápa - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák püspöki kar szóvivőjének megerősítésére hivatkozva. Ján Orosch érsek, aki a tavaly júliusban hivatalából elmozdított Róbert Bezák helyét vette át a magyarellenességéről hírhedt Matica slovenská legszűkebb vezetőségének oszlopos tagja.

A most kinevezett érsek Róbert Bezák leváltása óta "sade vacante" apostoli adminisztrátorként látta el a nagyszombati főegyházmegye vezetését.

Ján Oroscht 2004-ben szentelték püspökké, ezután segédpüspökként tevékenykedett a pozsony-nagyszombati főegyházmegyében. 2009-től a magyar hívek általános helynökévé vált, erre a posztra éppen az a Róbert Bezák nevezte ki, akinek most a helyére lépett.

Róbert Bezákot tavaly júliusban XVI. Benedek váltotta le hivatalából. A pápai döntést a leváltás előtt néhány hónappal tartott apostoli vizitáció eredményével indokolták. Az eset nagy visszhangot váltott ki, és a leváltást egész sornyi tiltakozás követte a Róbert Bezákot támogató hívők részéről.

A leváltott érsek - aki jelenleg segédlelkészi állást tölt be a radványi redemptorista plébánián - jövője továbbra sem rendeződött. Róbert Bezák a napokban kért pápai audienciát Mario Giordanának, a pozsonyi pápai nunciusnak írt levelében, arra hivatkozva, hogy még egy évvel a leváltása után sem tudja, miért kellett távoznia hivatalából és mi lesz a további sorsa.

A maszol.ro felvidéki forrásokból próbált több információt gyűjteni Ján Oroschról. Két forrásunk nem volt egy hullámhosszon az új nagyszombati érsek nemzetiségét illetően, de mindkettejüket meglepte Ján Orosch matica slovenskás-kötődése.

Kimaradt?