Merkel telefonon kérte számon Obamától a titkos adatgyűjtést

Tájékoztatást ígért az amerikai hírszerző szervek adatgyűjtési gyakorlatáról Barack Obama Angela Merkelnek. Washingtoni és berlini közlés szerint az amerikai elnök és a német kancellár szerda késő este folytatott telefonbeszélgetést.

A két vezető eszmecseréjére annak nyomán került sor, hogy a Der Spiegel című német hetilap legfrissebb számában azt állította: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja az Európai Unió tisztségviselőit is. Az információ szerint az NSA "poloskákat" telepített az EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője elmondta, hogy a Merkellel folytatott telefonbeszélgetés során Obama teljes tájékoztatást ígért az ügyben. Erre már a közeli napokban mód nyílik, amikor Washingtonba látogat a német belügyminisztérium, valamint a németországi hírszerző szervek képviselőinek küldöttsége.

Seibert szerint a kancellár üdvözölte, hogy Washington valamennyi szövetségesének tájékoztatást ígért az amerikai adatgyűjtési tevékenységről, és ígéretet tett a Der Spiegel állításainak kivizsgálására.

Kimaradt?