Murszi megbukott, forró a helyzet Egyiptomban

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtök hajnalban házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat előző nap átvevő egyiptomi hadsereget.

 Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerda délután televíziós beszédben jelentette be, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Murszi elnököt és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. Közölte, hogy Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt.

Egy átmeneti időszak után előre hozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. Amr Musza, az Arab Liga volt főtitkára csütörtök hajnalban arról számolt be, hogy a konzultációk állítólag már meg is kezdődtek a szakértői kormány megalakításáról.

Mohamed Murszi egy előre felvett és szerda éjszaka sugárzott videóüzenetben azt hangozatta, hogy továbbra is ő Egyiptom megválasztott elnöke. A rossz minőségű felvételen arra buzdította a népet, hogy védje meg törvényes elnöki hivatalát.

Az első értesülések szerint a megbuktatott elnököt és közeli munkatársait az elnöki köztársasági gárda tiszti klubjában tartották fogva, a legfrissebb információk szerint ugyanakkor Murszit munkatársaitól különválasztva a védelmi minisztériumba szállították át. Őrizetbe vételét az AFP francia hírügynökség szerint az egyiptomi hadsereg is megerősítette. Több egyiptomi újság ezzel egy időben arról számolt be, hogy a katonai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség mintegy 300 tagja ellen.

Barack Obama amerikai elnök elrendelte az Egyiptomnak nyújtott katonai támogatás felülvizsgálatát, az Európai Unió pedig mielőbbi választásokat kiírására szólította fel az ország katonai vezetőit. Az ENSZ főtitkára az alapvető jogok tiszteletben tartását sürgette.A Fehér Házban helyi idő szerint szerda este tartott válságtanácskozás után közölték: az amerikai elnököt mélységesen aggasztja a Murszi elnököt megbuktató katonai döntés, valamint az alkotmány felfüggesztése.

A hadsereg lépését az elnök ugyanakkor nem nevezte puccsnak. Ebben az esetben ugyanis az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az arab ország hadseregének előirányzott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását. Obama az egyiptomi hadsereget felszólította arra, hogy mielőbb adja át a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak.

A demokratikus folyamathoz való mielőbbi visszatérésre hívta fel az egyiptomi politikai élet valamennyi résztvevőjét az Európai Unió is. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője éjszakai nyilatkozatában az egyiptomi katonai vezetőket mielőbbi elnök-, illetve parlamenti választások megtartására és az új alkotmány elfogadására szólította fel. Ashton hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Egyiptom tovább haladjon a demokratikus átalakulás útján.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtök hajnali nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a katonai beavatkozás minden országban aggodalomra ad okot. Ebből kiindulva kulcsfontosságúnak nevezte a polgári kormányzásra való mielőbbi visszatérést. A főtitkár állásfoglalásában párbeszédet és nyugalmat sürgetett, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az erőszakos cselekményeket.

Korábban arról érkezett hír, hogy az új egyiptomi vezetés egyik első intézkedéseként beszüntette a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség televíziójának adását, és a televízió több vezetőjét őrizetbe vették. Az Egypt25 televíziós csatorna az adás beszüntetéséig élőben sugározta Murszi híveinek tüntetését Kairóban és szerte az országban, továbbá a mozgalom politikusainak a katonai beavatkozást elítélő beszédeit.

Híradások szerint a kairói Tahrír téren csütörtök hajnalban is ezrek ünnepelték Murszi megbuktatását. Eközben az északi Marsza Matruh városában Murszi ellen tüntetők és a megbuktatott elnök hívei csaptak össze, és legkevesebb nyolc ember életét vesztette.

Kimaradt?