Elnöki tanácsadó: katonai puccs zajlik Egyiptomban

Katonai puccs zajlik Egyiptomban – jelentette ki Esszam el-Haddad, Mohamed Murszi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán Kairóban. Szemtanúk szerint több száz katona masírozott Kairó főutcáján az elnöki palota közelében öt páncélozott jármű kíséretében.

"Egyiptom érdekében és a történelmi hitelesség kedvéért hívjuk a folyamatot annak, ami, katonai puccs" – írta a Facebook közösségi hálón Haddad, aki attól tart, hogy ezek lehetnek az utolsó szavai az oldalon. Szemtanúk szerint több száz katona masírozott Kairó főutcáján az elnöki palota közelében öt páncélozott jármű kíséretében.

Szerda délután 5 órakor lejárt a hadsereg ultimátuma, amelyben a fegyveres erők főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi azt követelte az államfőtől, hogy tegyen eleget a népakaratnak, vagy a katonaság életbe lépteti "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Eközben biztonsági források elmondták: az egyiptomi elnöknek és az őt támogató Muzulmán Testvériség több tagjának megtiltották, hogy elhagyják az országot, mivel gyanúsítottak egy 2011-es börtönlázadás ügyében zajló nyomozásban. A tiltólistán a testvériség legfelsőbb vezetője, Mohammed Badie, valamint helyettese, Hajrat as-Sáter neve is szerepel.

Az ügyészség szerint a Kairótól 70 kilométerre északnyugatra található Vádi Natrúni fegyházból a Muzulmán Testvériség, valamint a Hamász szélsőséges palesztin, illetve a Hezbollah libanoni síita szervezet segítségével szöktek meg a foglyok 2011 januárjában.

Murszi koalíciós kormányt javasolt

Az egyiptomi belpolitikai válság megoldására Mohamed Murszi elnök koalíciós kormány létrehozását javasolta és továbbra sem hajlandó lemondani. Az elnök "egyértelmű és biztos menetrendet ajánlott, amely az egyiptomiak által létrehozott alkotmányos legitimitáson nyugszik". Murszi szerint az ideiglenes koalíciós kormány nemzeti konszenzus eredményeképpen jönne létre, és a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásokig irányítaná az országot. Közleményében az államfő hangsúlyozta, hogy a választások által biztosított legitimitása jelenti az egyetlen védelmet az erőszakkal és az instabilitással szemben.

Abdel-Fattah asz-Szíszi vallási vezetőkkel és ellenzéki vezetőkkel – köztük Mohammed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatójával és az ellenzéki csoportokat összefogó Június 30. Front szóvivőjével – találkozott a kairói védelmi minisztériumban. A tárgyalásra a szalafita an-Núrt és a Muzulmán Testvériség tömörülését, a Szabadság és Igazságosság Pártját is meghívták, de képviselőik nem mentek el a megbeszélésre.

A minisztérium épülete előtt több ezer, míg a szimbolikus jelentőségű Tahrír téren több százezer tiltakozó gyűlt össze. A délután folyamán Egyiptom-szerte megmozdulások zajlottak az elnök hívei és ellenzői között. Az egy hete tartó demonstrációkban már 47-en vesztették életüket.

Szíria lemondatná Murszit

Eközben lemondásra szólította fel az egyiptomi elnököt Szíria, ahol már két éve tart a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni népfelkelésnek indult polgárháború. "Egyiptom felülemelkedhet a válságon, ha Murszi tudomásul veszi, hogy az egyiptomi nép túlnyomó többsége elutasítja a jelenlétét, és a távozását követeli" – jelentette ki Omran Zoabi tájékoztatási miniszter a szíriai televízióban.

Az egyiptomi néphez hű embereknek a nép oldalára kell állniuk a Muzulmán Testvériség terrorizmusával szemben – tette hozzá a miniszter.

A Mohamed Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség szíriai szervezete nagy számban képviselteti magát a Szíriai Ellenzéki Koalícióban. Az alavita Aszad erőit a Hezbollah libanoni síita szervezet támogatja. Murszi korábban támogatásáról biztosította az Aszad elleni esetleges nemzetközi beavatkozást, és két hete részt vett egy gyűlésen, amelyen Szíria elleni szent háborút szorgalmaztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?