Különválasztják a férfi és női tüntetőket a Tahrír téren

Csaknem száz, a kairói Tahrír téren és környékén történt szexuális támadásról számolt be szerdán a Human RightsWatch (HRW) emberi jogi szervezet az egyiptomi elnök elleni tüntetések kísérőjelenségeként, írja az MTI.

Pár napja egy csoport férfi erőszakolt meg egy holland nőt a kairói Tahrir téren, a tüntetések fő helyszínén. A holland nő súlyos állapotba került, és kórházi kezelésre szorul.

Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetések kezdete óta a HRW legalább 91 támadásról értesült a szexuális bűncselekmények ellen küzdő helyi szervezetektől.

Az áldozatok által leírt leggyakrabban előforduló forgatókönyv szerint fiatal férfiak egy csoportja kiválaszt egy nőt, bekeríti, majd megtámadja: letépi a ruháit vagy megerőszakolja. Néhány esetben a földön vonszolják végig az áldozatot, hogy egy elszigeteltebb helyen erőszakoskodjanak vele. Fémlánccal, bottal, bútordarabokkal is vertek már meg nőket, többüket kórházba kellett szállítani.

Az egyiptomi forradalom 2011-es kitörése óta több külföldi újságíróval szemben is követtek el hasonló bűncselekményeket.

A BBC jelentése szerint szerdán a Tharir téren a tüntetők különválasztották a férfiakat és a nőket, köztük egy üres folyosót alakítottak ki, hogy megakadályozzák a nemi erőszakot. A korábbi nemi erőszakos cselekmények ugyanakkor nem a tér nyílt részein, hanem az eldugottabb helyeken estek meg.

A tüntetők már korábban létrehoztak a saját biztonsági szolgálatukat. A twitteren lehet hívni őket, és egyenruhás önkéntesek érkeznek ilyenkor a helyszínre, írja a Gawker. A szervezők azt mondják, a szemtanúk többnyire tehetetlenek. A tüntetők biztonsági szolgálata viszont igyekszik felvenni a harcot ezekkel a csoportokkal, őrtornyokat is felállítottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?