Teljhatalmat kapott Izraelben a miniszterelnök

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a hétvégén példátlan jogkörökkel ruházták fel: gyakorlatilag egymaga határozhatja meg az izraeli kormány teendőit, elfogadott döntéseket semmisíthet meg, saját javaslatait pedig akárhányszor előterjesztheti, bármilyen minisztérium kabinetjében. Ez akár az Irán elleni katonai csapás előkészülete is lehet.

benjamin netanjahu

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek. Izraelben az ország alapítása óta korlátozott a miniszterelnöki hatalom, a miniszterelnök csak vezetője, de nem ura kormányának. A változások alapján azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök valamennyi miniszteri kabinetülésen jelen lehet, ahol akárhányszor napirendre tűzheti javaslatait.

Emellett megsemmisítheti miniszteri döntéseit, érvénytelenítheti a szavazások eredményeit a kabinetekben, és korlátozhatná bármelyik kabinettag szavazati jogát. Még az elfogadott döntések végrehajtását is megtilthatja vagy elhalaszthatja.

A javaslatot a kormány nagy többséggel fogadta el, viszont a politikai elitből heves bírálatokat is kiváltott. Selli Jahimovics, az ellenzéki Munkapárt vezetője például úgy reagált, hogy Netanjahu gyakorlatilag érdemi vita nélkül viheti majd keresztül bármilyen akaratát. A Ynet portál értesülései szerint a miniszterelnöki hivatal jogtanácsosának, Slomít Barnea Fargónak is fenntartásai voltak a tervvel kapcsolatban. Erre válaszul a miniszterelnöki hivatal azt közölte az Ynet hírportállal, hogy a javaslat célja „a kormányzás minőségének javítása”. {loadposition OTP}

A kormányfői teljhatalom arra utalhat, hogy Netanjahu katonai csapást tervez Irán, illetve az iráni atomlétesítmények ellen. Izrael már évek óta ezzel fenyegetőzik, mivel az iráni atombomba Izrael létét veszélyezteti. Izrael azonban egyedül maradt ebben, még legközelebbi szövetségese, az Egyesült Államok is ellenzi a katonai megoldást, inkább szankciókkal igyekszik együttműködésre bírni Iránt. Ennek eddig kevés eredménye volt, ám a szankciók hatása egyre inkább érezhető Iránban, ahol már alapvető élelmiszerekből is hiány van és benzinből is, bár az ország a világ egyik legnagyobb olajtermelője.

Kimaradt?