Hiába a kormány engedményei, tovább tüntettek a brazilok

Összesen több tízezren tüntettek Brazíliában szerdán a korrupció, az oktatás és az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-es futball-világbajnokság magas kiadásai miatt, annak ellenére, hogy a kongresszus előzőleg engedett néhány kulcsfontosságú követelésnek.

A tüntetők száma mindazonáltal messze elmaradt a múlt hetitől, amikor egyes napokon milliónyian vettek részt a tiltakozó akciókon. Szerdán mintegy 40 ezren vonultak fel Belo Horizontében, a Konföderációs Kupa aznapi elődöntőjének helyszínén. Néhányan követ dobáltak a rendőrségre, amely könnygázzal válaszolt. A tüntetők tábláin egyebek között a FIFA, menj haza! felirat volt olvasható.

Brazíliavárosban a békés tiltakozók focilabdákat rugdostak egy a rendőrségi kordonon át a kongresszus épülete felé, így jelezve: nem értenek egyet azzal, hogy az országban drága stadionokat építenek ahelyett, hogy egészségügyre, oktatásra vagy a közlekedés javítására költenék ugyanazt a pénzt.

Brazíliában az elmúlt több mint két hétben szinte folyamatosan tartottak tüntetéseket, amelyeket - főleg az elején - helyenként erőszak is tarkított. Politikai elemzők szerint könnyen lehet, hogy szórványos tiltakozó akciókra a belátható jövőben továbbra is minden nap sor kerül.

Kimaradt?