Megvonták negyven jobbikos képviselő tiszteletdíját

Negyven, a földtörvény elfogadása ellen az elnöki pulpitus elfoglalásával tiltakozó jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonásáról döntött a parlament szerdán Latorcai János alelnök javaslatára. Csökkentették három LMP-s képviselő tiszteletdíját is.

A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el azt. A szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók!"

A jobbikos politikusokat sújtó büntetés - amit Latorcai János azzal indokolt: a képviselők példátlan, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak - összesen nagyjából 17 millió forint.

A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll össze, utóbbi kettőt nem érinti a büntetés. A legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőtől vonják le.

A Jobbik-frakció három tagja - Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor - nem vett részt a tiltakozásban, így az ő tiszteletdíjukat nem csökkentették.

A negyven képviselő tiszteletdíj-csökkentéséről külön-külön döntött a parlament. A javaslatokat a kormánypártiak támogatták, az MSZP és a Jobbik nem vett részt a voksolásban, míg az LMP és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksolt Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki a földtörvény elfogadása miatt kilépett a Fidesz-frakcióból.

A parlament Kövér László házelnök javaslatára egyharmadával (131 ezer, illetve 155 ezer forinttal) csökkentette három, az LMP-hez tartozó független képviselő - Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett - tiszteletdíját. Ők egy molinóval és megafonba beszélve tiltakoztak a földtörvény elfogadásakor.

Ebben az esetben is a kormánypártok támogatták a tiszteletdíj-csökkentést, míg a független képviselők mellett az MSZP és a Jobbik politikusai is nemmel szavaztak.

Kimaradt?