A Seremetyjevo reptér lesz Snowden „állandó lakhelye”?

Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok kiszivárogtatással vádolt volt alkalmazottja patthelyzetbe került a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem - értesült szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

Egy Snowden környezetéből való, meg nem nevezett hírforrás szerint a férfinak semmilyen személyi azonosításra alkalmas dokumentum nincs a kezében, így nem tudja elhagyni a Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónáját, ahol a múlt vasárnap óta tartózkodik. Amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok még vasárnap bevonták, azaz érvénytelennek nyilvánították.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatainak kiterjedt internetes adatgyűjtését leleplező informatikus a múlt vasárnap Hongkongból érkezett az orosz fővárosba az Aeroflot járatával, s azóta senki sem látta. Snowden nem szállt fel a légitársaság hétfői havannai járatára, amelyre a továbbutazáshoz helyet foglalt magának és sajtóértesülések szerint a kíséretében levő Sarah Harrisonnak, aki a WikiLeaks kiszivárogtató portál jogi munkatársa.

Egyes értesülések szerint Snowden mindössze 72 órát tartózkodhat a moszkvai repülőtér tranzitzónájában, és ez az időtartam hamarosan lejár. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem világos, hogy a tranzitban tartózkodást milyen jogszabály korlátozza.

Az Edward Snowden tartózkodási helye után nyomozó orosz újságírók, köztük a Rosszija 24 hírtelevízió munkatársainak tudomása szerint az amerikai férfi nincs a Seremetyjevo területén lévő, tranzitutasoknak fenntartott szállodában. Az újságírók azt feltételezik, hogy a moszkvai repülőtér szolgálati helyiségeiben bujkál.

A Snowden-sztorit az orosz sajtóban már a Terminál című amerikai film történetéhez hasonlítják, amelynek főszereplője hónapokra a New York-i John F. Kennedy reptéren reked érvénytelenné vált útlevelével.

Snowden ellen a múlt héten az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadását kérték Hongkongtól. Washington azóta Moszkvát is erre szólította fel.

Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyanakkor kedden Finnországban közölte, hogy országa nem szándékozik kiadni az Egyesült Államoknak a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Egyúttal arra szólított fel, hogy az USA-ban ne lovagoljanak a kiadatás kérdésén. Az orosz elnök azt is megerősítette, hogy Snowden továbbra is a Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában tartózkodik.

Snowden szivárogtatta ki a The Guardian brit és a The Washington Post amerikai lapnak az internetes kommunikáció amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett kiterjedt megfigyelésének részleteit. A 30 éves férfit pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolták meg az amerikai hatóságok, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

A Rosszija 24 hírtelevízió arról számolt be, a venezuelai elnök felajánlotta, hogy menedékjogot ad Snowdennek, aki azonban ezt nem kérte. Az amerikai volt titkosszolgálati alkalmazott korábban Ecuadorhoz fordult ilyen kérelemmel.

Kimaradt?