Edward Snowden a moszkvai reptér tranzitzónájában dekkol

Edward Snowden nem lépte át az orosz határt - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden. A moszkvai Seremetyevó repülőtér közlése szerint Snowden továbbra is a reptér tranzitzónájában tartózkodik.

Lavrov kijelentette, hogy Moszkvának semmilyen köze nincs Snowdenhez, "sem az amerikai igazságügyi minisztériumhoz való kapcsolatához, sem a világban való utazgatásához". Szavai szerint az amerikai titkosszolgálatok volt munkatársa önállóan választotta meg útvonalát, és utazásáról ők (az orosz hatóságok) is csak a sajtóból értesültek.

Az orosz diplomácia vezetője visszautasította, hogy Washington szinte összeesküvéssel vádolja az orosz felet, amiért nem vette őrizetbe és nem adta ki az amerikai titkosszolgálatok adatmegfigyelési gyakorlatáról érzékeny részleteket kiszivárogtató 30 éves amerikait.

Lavrov szerint teljes mértékben megalapozatlan és megengedhetetlen az a vád, hogy Oroszország megsértette volna az Egyesült Államok törvényeit Edward Snowden ügyével kapcsolatban. Hozzátette, Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy fenyegessék.

A moszkvai Seremetyevó nemzetközi repülőtér sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint Snowden továbbra is a tranzitzónában tartózkodik, ahová vasárnap érkezett Hongkongból.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a legnagyobb moszkvai nemzetközi repülőtéren megerősítették a biztonsági őrséget a VIP-váró és a tranzitzóna körül.

Kimaradt?