Átfogó reformigéretekkel csillapítja a tüntetőket a brazil elnök

Átfogó politikai reformot kezdeményezett hétfőn Dilma Rousseff államfő Brazíliában, miután találkozott az országban két hete folyó, példátlanul tömeges tüntetések szervezőivel. Rousseff bejelentette, hogy népszavazást javasol egy alkotmányozó gyűlés felállításának elhatározására. Utóbbi fórum feladata pedig az lenne, hogy "végrehajtsa azokat a politikai reformokat, amelyekre az országnak oly nagy szüksége van" – fogalmazott Rousseff.

Az elnök azt is bejelentette, hogy országosan összesen 19 milliárd eurónak megfelelő összeget fektetnek a tömegközlekedés korszerűsítésébe. A Brazíliában két hete kezdődött tömegtüntetések egyik célja a tömegközlekedés olcsóbbá (ingyenessé) tétele, de emellett a korrupció, a rossz minőségű közszolgáltatások, a kormányzati költekezés ellen is tiltakoznak.

A demonstrációk lendülete mindazonáltal a múlt csütörtöki, 1,2 millió résztvevős csúcspont után megtorpant, ami részben annak köszönhető, hogy Rousseff már akkor keményebb fellépést ígért a leginkább kifogásolt jelenség, a korrupció ellen, továbbá kilátásba helyezte a tömegközlekedés, az oktatás, az egészségügy és más közszolgáltatások reformját.

A hétfői találkozó után, amelyet az államfővel folytattak, a kiinduló tüntetések szervezői úgy nyilatkoztak, hogy fontos lépésnek tartják a párbeszéd megindulását a vezetés és a tiltakozó mozgalom között, de akciójukat mindaddig folytatni kívánják, amíg ígéreteken kívül konkrét lépéseket is látnak követeléseik teljesítésére.

Kimaradt?