Kémkedéssel, lopással és fecsegéssel vádolják Edward Snowdent

Kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium Edward Snowdent, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Snowden volt az, aki a sajtónak kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A kémkedés miatt, ha bűnösnek találják, 10 évi szabadságvesztésre ítélhetik.

A vádemelés az első lépés afelé, hogy az Egyesült Államok hivatalos kiadatási kérelemmel forduljon Hongkonghoz. Az amerikai hatóságok egyelőre azt kérték partnerszervezeteiktől a kínai a különleges közigazgatási területen, hogy fogják el az ott tartózkodó Snowdent.

A vádat Alexandriában, a virginiai keleti kerületi szövetségi bíróságnak terjesztették be. Kelet-Virginiában található a székhelye a Snowdent utoljára alkalmazó Booz Allen Hamilton nevű cégnek. Snowden a Booz Allen alkalmazottjaként külsős szerződéssel dolgozott az NSA-nél.

Az Egyesült Államok és Hongkong közötti kiadatási eljárás akár évekig is elhúzódhat, mert a kétoldalú kiadatási szerződés kivételként kezeli a politikai ügyeket, Snowden pedig állíthatja majd, hogy üldöztetése politikai eredetű.

Edward Snowden, aki pénteken töltötte be a 30. életévét, májusban négy laptoppal felszerelkezve érkezett Hongkongba, ahol titkos anyagok százait adta át a brit The Guardian napilapnak. Hasonló, de kevesebb információval látta el a The Washington Postot is.

Az Obama-kormány egyébként a hetedik alkalommal jár el olyan személy ellen, aki titkos információt szivárogtatott ki a sajtónak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?