Hazaárulózással zavarta a Jobbik a földtörvény megszavazását

Botrányos fordulatot vett pénteken a parlamentben az új földforgalmi törvény szavazása, de a Jobbik-frakció hazaárulózása közben is elfogadták a javaslatot. Az őrséget végül nem hívták be a terembe, a hangzavarban is megszavazták, amit kellett, majd berekesztették az ülést.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Og_4yg_Y5D4

A Jobbik frakciója a szavazás előtt felvonult az elnöki emelvényre egy „Hazaárulás!” feliratú transzparenssel. Mivel az elnöklő Latorcai János felszólítására nem távoztak, az Országgyűlés 227 igen szavazattal 19 ellenében, egy tartózkodás mellett kizárta őket az ülésről. Ezután az elnök felszólította őket, hogy távozzanak, ellenkező esetben az Országgyűlési Őrséggel távolíttatja el őket.

A Jobbik képviselői a közvetítés szünetében percekig azt skandálták a Fideszesek felé, hogy „Hazaárulók! Hazaárulók!”, majd megfordították a transzparenst, a hátoldalán az a felirat olvasható, hogy „A magyar föld nem eladó!”.

A tízperces szünet után a Jobbik nem tette lehetővé, hogy az ülést vezető Latorcai elfoglalja helyét az elnöki poszton, ezért a szónoki pulpitusról folytatta az ülés vezetését - jelentette be a politikus. A Fidesz frakció eközben tanácstalanul várakozott. A parlament.hu-n az online közvetítés a szünet után későn kapcsolódott be, majd akadozni kezdett.

A Jobbik Latorcai szerint azt sem tette lehetővé, hogy név szerint szavazzanak, bár ők kezdeményezték a név szerinti szavazást a földtörvényről. A képviselőknek így szavaznia kellene arról, hogy legyen-e név szerinti szavazás helyett gombnyomásos. A jobbikos képviselők azt kezdték kiabálni: "Hazaárulók! Hazaárulók!" Latorcai megkérte a műszaki szolgálatot, tegye lehetővé a szavazást.

A Magyar Rádió parlamenti közvetítésében hallatszott, amikor Latorcai János valakinek azt mondta: „nem tudok szavaztatni”. Ezután azt is mondta: akadályozva van abban, hogy a saját szavazókártyáját magához vegye. A KDNP-s alelnök az egyik női képviselőt arra szólította fel a káoszban, hogy hagyja abban a megafonos felszólalást, mert a Házszabály előírásai alapján „a módszere megengedhetetlen”.

Időközben az LMP is megejtette a maga performanszát, egy talicska földet vittek Orbán Viktor helyéhez, a kormányfő mosolygott az akción. Felkészül a Párbeszéd Magyarországért Párt is, információink szerint ők is egy molinót akarnak kiteregetni.

Latorcai végül határozatképesnek nyilvánította az Országgyűlést, és a "Hazaáruló!" skandálás közben megszavaztatta a törvényjavaslatot: az új földforgalmi törvényt 252 igen 17 nem szavazattal elfogadták. Az elnök bejelentése szerint Orbán Viktor miniszterelnök kért szót, de végül nem szólalt fel. Megpróbálták folytatni az ülést, miközben a Jobbik-frakció továbbra is skandál ("Csak a nemzet!"), valaki az elnöki csengőt rázza, mások az asztalt verik ütemesen. Latorcai nem zavartatja magát, megszavaztatta a következő törvényjavaslatot is.

Kimaradt?