Rúzsa Magdival ünneplik Eszéken a horvát EU-csatlakozást

Rúzsa Magdi és Tony Cetinski koncertjével ünneplik Horvátország európai uniós csatlakozását június 30-án, vasárnap Eszéken - tájékoztatta közleményben az MTI-t az esemény védnöke, az INA olajipari társaság. Az ingyenes koncert 22 órakor kezdődik Eszék óvárosi negyedében, a Szentháromság téren. A koncertet a két énekes egy éjféli duettel zárja, ezt követően tűzijátékban gyönyörködhetnek az odalátogatók.

Az esemény szervezői Eszék városa és a zágrábi magyar nagykövetség, az INA olajipari társaság támogatásával - derül ki a közleményből.

Tony Cetinski a legnépszerűbb énekesek egyike Horvátországban és a régióban. Számos zenei fesztivál győztese és szakmai díj birtokosa. Kulturális tevékenységét állami kitüntetéssel is elismerték. Műfaja a pop és a crossover. Több mint két évtizedes énekesi pályafutása során olyan sztárokkal volt alkalma együtt koncertezni, mint José Carreras, a világhírű tenor és a popikon Michael Bolton.

Danijela Lovokovic, Eszék volt alpolgármestere a Glas Slavonije megyei napilap egy korábbi cikkében Rúzsa Magdit "nagy magyar popcsillagként" jellemezte, akiről úgy hírlik, hogy ő "a magyar Beyoncé".

A Mohácstól alig egy órányi autóútra lévő Eszéken és környékén - a Drávaszögben, valamint Kelet-Szlavóniában -, jelentős számú magyar él. Rúzsa Magdi októberben a drávaszögi Vörösmarton lépett színpadra.

Ezúttal azonban nem csak a magyar közönség, hanem az őt nem ismerő, többségében horvát közönség tetszését is el kell nyernie, hiszen ezzel a koncerttel Magyarország Horvátországot üdvözli az EU-ban, és várhatóan több mint tízezren gyűlnek majd össze ünnepelni az eszéki vár főterén - nyilatkozta az MTI-nek a koncert egyik szervezője, Dezső János zágrábi kulturális szakdiplomata.

Hozzátette: a koncertre a szervezők nemcsak a környékbeli magyarokat és horvátokat várják, hanem a magyarországi, többek között pécsi és mohácsi horvátokat és magyarokat is, "hiszen nem kis esemény, hogy a két ország egy államközösséghez, az EU-hoz fog tartozni".

Kimaradt?