Nincs alternatíva: a cigányoknak repülni kell Franciaországból

Több száz romániai cigányt kényszerítettek illegális táboraik elhagyására csütörtökön az észak-franciaországi Lille városában. Ezzel egy időben Lyon városából 240 roma repült vissza Romániába. Az ígéretek ellenére nem biztosítottak más alternatívát számukra.

ciganyokhaza

A történtek nagy felzúdulást váltottak ki Párizsban. Bírálói azzal vádolták Francois Hollande államfőt, hogy konzervatív elődje, Nicolas Sarkozy keményvonalas politikáját folytatja, és az illegális bevándorlók „csendes” kitelepítését hajtja végre.

2010 nyarán az akkori konzervatív elnök, Nicolas Sarkozy elrendelte a romániai és bulgáriai cigányok tömeges kitoloncolását. Cigány és zsidó jogi szervezetek adatai szerint annak idején 9500 cigány hagyta el akkor az országot. Híresztelések szerint nagyrészük azóta visszatért Franciaországba. {loadposition OTP}

A hatóságok azzal indokolták a két lille-i tábor kiürítését, hogy a környék lakói több mint két éve állandó zaklatásokra panaszkodnak. „A feszültség már elviselhetetlenné vált” – mondta Lille helyettes polgármestere. Manuel Vall belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a döntés a két „egészségkárosító” tábor felszámolásáról végleges.

Az emberi jogok franciaországi ligája azzal vádolta Hollande államfőt, hogy megszegte a választási kampány során elhangzott ígéretét. Hollande a kampány során azt hangoztatta, hogy cigánytáborok esetleges kiürítése esetén a kitelepítettek számára alternatívát biztosítanak. Arról ugyanakkor nem érkezett hír, hogy a 200 romát hová telepítették.

cigokfr

Lyonból ugyanakkor 240 menekült roma egy chartergépen visszarepült Romániába. A hatóságok szerint önkéntesen döntöttek a visszatérés mellett, miután egy program keretében minden egyes felnőtt számára 300 eurót, a gyermekek után pedig fejenként 150 eurót fizettek.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint hétközben több franciaországi városban, köztük Párizsban és Lyonban rendőrségi razziákat hajtottak végre, és több száz, Kelet-Európából érkezett, be nem jelentett romát kényszerítettek ideiglenes otthonaik elhagyására.

Kimaradt?