A török rendőrség kiűzte a Taksim térre visszatérő tüntetőket

A török rendőrség kedd este másodszor is kiűzte a tüntetőket az isztambuli Taksim térről, ismételten könnygázt vetve be a kormány politikája ellen tiltakozókkal szemben.

A rendőrök reggel erővel foglalták vissza a tizenkét napja kezdett demonstrációk fő helyszínét. Akkor több száz rendőr vízágyúkkal felszerelt páncélosok támogatásával áthatolt a barikádokon, amelyeket a tüntetők emeltek a térre vezető főutakon, és könnygázzal, gumilövedékekkel kényszerítette távozásra a térfoglalókat, mégpedig a térrel szomszédos Gezi parkba - ahol előzőleg már több száz tüntető vert sátrat -, de oda már nem vonultak utánuk.

Hüseyin Avni Mutlu isztambuli kormányzó azt hangsúlyozta Twitter-oldalán, hogy a műveletnek nem célja a tüntetők kiűzése a parkból.

"Célunk a feliratok és képek eltávolítása az Atatürk-szoborról és az Atatürk Kulturális Központról. Más célunk nincs" - írta a kormányzó. Hozzátette, hogy a rendfenntartó erők "nem nyúlnak a Gezi parkhoz és a Taksim térhez".

A rendőri erők a nagy "rendcsinálás" után visszavonultak a tér szélére, lehetővé téve, hogy a tüntetők visszatérjenek. Így is történt: ezrek szivárogtak vissza a Taksim térre. Ám az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendfenntartók ismét könnygázt vetettek be ellenük, újra kiürítve a teret. Az ANSA olasz hírügynökség szerint mintegy száz ember sebesült meg a keddi összecsapásokban.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerdán találkozik a Gezi parki tüntetők vezetőivel.

"Találkozót kértek a miniszterelnökkel, ő pedig beleegyezett, hogy találkozzék a szervezőkkel" - mondta Ankarában újságíróknak Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a cél a tiltakozó akciók leállítása lesz.

Kimaradt?