Uniós költségvetés: Merkel újranyitná a jogállamiságról szóló megállapodást

Angela Merkel német kancellár azt kéri az uniós tagállamoktól, hogy nyissák újra a jogállamiságról szóló nyári megállapodást - írja az Eurointelligence értesülése alapján a Portfolio.

A két vétózó állam kormányfője, a magyar és a lengyel miniszterelnök egy héten belül már másodszor egyeztetett a közös stratégiáról, a hivatalos tájékoztatás szerint "az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán szükséges intézkedésekről". Míg múlt csütörtökön Mateusz Morawiecki járt Budapesten, addig hétfő este Orbán Viktor repült Varsóba.

A másfél órás megbeszélést követő sajtótájékoztatón Piotr Müller, a lengyel kormány szóvivője az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár, a magyar és a lengyel álláspont világos, lehetséges az új megállapodás, de annak összhangban kell lennie az uniós alapszerződéssel, a júliusi EU-csúcs záró következtetéseivel.

Merkel kompromisszumkészséget vár

Közben Angela Merkel német kancellár Berlinben, a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján a Reuters tudósítása szerint döntő fontosságúnak nevezte az Európai Unió vezetőinek december 10-én kezdődő csúcstalálkozóját. Elsősorban abból a szempontból kiemelt jelentőségű a megbeszélés, hogy a magyar és a lengyel vétó ellenére sikerül-e megoldást találni az uniós költségvetésre és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapra.

Merkel ugyanakkor elismerte, hogy egyelőre nincs megoldás a helyzetre, de bízik abban, hogy a decemberi "nagyon fontos csúcstalálkozón jó döntés születik" . Azt is hangsúlyozta, hogy valamennyi féltől nyitottság és kompromisszumkészség szükséges a megoldáshoz a költségvetés és a helyreállítási alap ügyében.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?