Drogot találtak a Fidesz-alapító Szájer Józsefnél egy illegálisan tartott házibulin

Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében. A politikus arra reagált, hogy a belga rendőrség múlt pénteken lecsapott egy illegális, a járványügyi szabályokat is megsértő brüsszeli házibulira – sajtóértesülések szerint szexpartira –, amelyen maga is jelen volt.

Kedd délután a belga ügyészség kiadott egy közleményt, amely szerint múlt hét pénteken este fél 10 körül a rendőröket egy olyan bulihoz riasztották, amelynek résztvevői a szomszédok szerint megsértették a járványügyi korlátozásokat. A helyszínen a rendőrök körülbelül 20 embert találtak, akik között két diplomáciai mentességet élvező ember is volt.

Rajtuk kívül az egyik résztvevő, az 1961-es születésű S.J. az ereszcsatornán próbált meg elmenekülni a helyszínről, ezt egy járókelő vette észre. A férfi az ügyészség szerint menekülés közben megsérülhetett és véresek voltak a kezei, a hátizsákjában pedig kábítószert találtak a rendőrök - idézte az ügyészség közleményét a Telex.hu.

Mivel S. J. nem tudta magát a helyszínen igazolni, a rendőrök hazakísérték, ott került elő a diplomata útlevele, ami alapján azonosítani tudták. A rendőrség a buli helyszínén jegyzőkönyvbe vette a koronavírus miatt bevezetett korlátozások megsértését. S. J.-t pedig a kábítószerekre vonatkozó törvények megsértésével is megvádolhatják. Ahhoz ugyanakkor, hogy eljárás induljon ellene a diplomáciai és a parlamenti mentességének felfüggesztése szükséges.

Szájer: nem az enyém volt a drog

Szájer József közleményében elismerte, hogy jelen volt az eseményen, hozzátéve: a rendőrségi igazoltatás után jelezte, hogy képviselő, mert igazolvány nem volt nála, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítette, majd hazavitte.

 A politikus közölte, kábítószert nem fogyasztott, a rendőrségnek helyben felajánlotta, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak nála, de Szájer József szerint az nem volt az övé. Arról, hogy ki és miképp helyezte el nála, nincs tudomása - jelentette ki. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tett - tette hozzá.

A képviselő sajnálatának adott hangot amiatt, hogy megsértette a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ami szavai szerint felelőtlenség volt részéről, és az ezért járó szankciókat vállalja. "Vasárnap bejelentett lemondásommal levontam a személyes és politikai következtetést. Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék" - tette hozzá.

Így indokolta korábban a lemondását

Szájer József, az EP Fidesz-frakciójának vezetője vasárnap mondott le december 31-i hatállyal mandátumáról, akkor így indokolt: „Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.” Közleményében a pénteki esetre egyáltalán nem utalt.

Szájer József több mint harminc éve a Fidesz meghatározó politikusa, a párt alapító tagja, választmányi elnöke, 1990-től országgyűlési képviselője, 1994 és 2002 között frakcióvezetője, majd két éven át az Országgyűlés alelnöke. 2004, Magyarország uniós csatlakozása óta volt EP-képviselő, az előző ciklusban az Európai Néppárt frakciójának alelnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?