Berobbant a járvány harmadik hulláma Dél-Koreában

Bezárják Szöulban az éjszakai szórakozóhelyeket, korlátozzák a vallási összejövetelek létszámát és az éttermek működését abban a reményben, hogy ezzel ellenőrzés alatt tudják tartani a koronavírus-járvány harmadik hullámát - jelentette be vasárnap a dél-koreai egészségügyi miniszter.

Szombaton 330 új esetet észleltek 24 óra leforgása alatt. Ez már az ötödik olyan nap volt sorozatban, hogy 300 felett volt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.  Az egészségügyi minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy berobbant a járvány harmadik hulláma. A helyzetet rendkívül súlyosnak ítélik meg.

Az esetek országos szintű növekedését szöuli gócpontok okozták. Ezért keddtől a nagyobb kávézók már csak elvitelre vagy házhozszállítással működhetnek, az éttermeknek pedig este 9 órakor be kell zárniuk a dél-koreai fővárosban. A vallási rendezvények és sportesemények résztvevőinek számát korlátozzák.

Szombaton a dél-koreai egészségügyi hatóságok arra intettek, hogy ha nem fékezik meg gyorsan a koronavírus jelenlegi terjedését, akkor az első kettőnél is kiterjedtebb harmadik hullámra kell felkészülni.  

Dél-Koreában nagy erőket fordítottak a tesztelésre, a kontaktkutatásra és a karantén célzott elrendelésére, de általános zárlatot nem vezettek be. Eddig 30 733 fertőzöttet és 505 koronavírusos halálesetet regisztráltak.

(Címlapfotó:  Csung Szje Kjun kormányfő a válságstáb ülésén | Fotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?