Koronavírus Magyarországon: továbbra is száz felett az elhunytak száma, több mint 31 ezren meggyógyultak

Meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4238 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták: 140 961-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3097-re emelkedett, 31 599-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 106 265, és 7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 36 411-en vannak, a mintavételek száma 1 354 742-re emelkedett.

A szerdán életbe lépett intézkedések között megemlítették, hogy Magyarországon este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, azaz mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni kell.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármesterek feladata.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

 A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatók.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók. Temetés legfeljebb ötven emberrel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott személyek vehetnek részt.

Közölték: a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz, és kihirdették azt a rendeletet, amely egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (34 384) és Pest megyében (18 635) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (10 538), Borsod-Abaúj-Zemplén (7357), Hajdú-Bihar(6486) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6443). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1976).

Kapcsolódók

Kimaradt?