Drasztikus intézkedések Ausztriában: jön az egész napos kijárási tilalom

Tovább szigorították a járvány terjedése miatt elrendelt megszorító intézkedéseket Ausztriában, többek között egész napos kijárási tilalomról döntöttek a hatóságok.

Sebastian Kurz kancellár szombaton ismertette: egész napos kijárási tilalommal próbálják megfékezni a vírus terjedését, az intézkedés keddtől december 6-áig lesz érvényes. Eddig csak éjszaka nem lehetett elhagyni a lakást, most már nappal sem. 

A hatóságok arra kérik a lakosságot, maradjanak otthon, dolgozzanak otthonról ott, ahol erre lehetőség van, csak kivételes esetekben – például bevásárlás, testmozgás végett – hagyják el a lakást, sorolta a Reuters.

December 6-ig ugyanakkor bezárják a plázákat, az oktatási intézmények távoktatásra térnek át, és az óvodákban is csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknél nem tudják a felügyeletet megoldani, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és bezárnak a fodrászatok, kozmetikai és masszázs szalonok, idézte a Die Presse tudósítását a HVG.

Így próbálják megmenteni a karácsonyi időszakot

Sebastian Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg – tette hozzá.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak, írta az MTI. „Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél” – mondta. Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.

A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt – mondta el Werner Kogler alkancellár.

Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?