Biden szerint „zavarba ejtő”, hogy Trump még nem ismerte el a vereségét

„Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába” - jelentette ki kedden Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden megválasztott elnök, aki „zavarba ejtőnek” nevezte, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét.

A demokrata politikus bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített „tiszteletet”. Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. „Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli” - fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző „Amerika az első” gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei „elragadtatással fogadták”, amit mondott nekik.

Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné „újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat”, mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

Az egyik újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte: „elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé”.

A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette: „zavarba ejtőnek” tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek nincs különösebb hatása a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot, és ezt - mint fogalmazott – „semmi nem állíthatja le”.

Pompeo: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról. William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

Kapcsolódók

Kimaradt?