Koronavírus elleni védekezés: kedd éjféltől „bekeményítenek” Magyarországon

Kedd éjféltől tovább szigorítják a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozó intézkedéseket Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – mondta a magyar kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, valamint az orvosok és az ápolónők is emberfeletti munkát végeznek, de „ők is emberek, és számuk véges". Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Ezért kedd éjféltől a magyar kormány kijárási tilalmat vezet be este 8 óra és hajnali 5 óra között. „8 órára mindenkinek haza kell érnie" – fogalmazott. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges – tette hozzá.

Bejelentette azt is: minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem – folytatta.

 

A miniszterelnök közlése szerint általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos. Polgári és egyházi esketéseket lehet tartani, de lakodalmi mulatságokat nem; a ceremónián a házasulandó feleken, továbbá az anyakönyvvezetőn vagy papon kívül a szülők, testvérek és tanúk vehetnek részt; temetéseken maximum 50 fő lehet jelen – sorolta Orbán. 

Ismertette: a felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. Hozzátette: a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell – mondta.

Orbán Viktor közölte: a megszorítások egyelőre 30 napig lesznek érvényben, és akkor lépnek hatályba, ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?