„Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kivezessék a betolakodókat a Fehér Házból”

Tovább nőtt az éjszaka folyamán Joe Biden előnye abban a négy szövetségi államban, amelyben még nem dőlt el, hogy ki viszi el az elektori szavazatokat a kedden megtartott amerikai elnökválasztáson. Jelen állás szerint a demokrata elnökjelölt 253-213-ra vezet Donald Trumppal szemben, aki viszont nem hajnaldó elismerni vereségét és jogi csatákat helyezett kilátásba.

Jelen állás szerint így alakul a Biden-Trump „meccs” a négy államban:

  • Georgia: Joe Biden vezet 4430 szavazattal
  • Nevada: Joe Biden vezet 22 657 szavazattal
  • Pennsylvania: Joe Biden vezet 28 833 szavazattal
  • Arizona: Joe Biden vezet 29 863 szavazattal

A péntek esti adatokkal összehasonlítva az új számokat szembetűnő Joe Biden óriási térnyerése Pennsylvaniában, ahol a levélszavazatok megszámlálása fordította meg az állást. Ellentétes irányú mozgás figyelhető meg Arizonában, ahol Donald Trump 14 ezerrel csökkentettel hátrányát a demokrata elnökjelölttel szemben.

Biden még nem jelentette be végleges győzelmét

A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást - jelentette ki Joe Biden péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében. A demokraták elnökjelöltje - aki az eddigi eredmények szerint várhatóan az Egyesült Államok 46. elnöke lesz - azt mondta: „még nem jelentjük be a végleges győzelmet”, de a demokraták nyerik meg a választást. Felsorolta, hogy Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában győzelemre áll.

„Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást" - szögezte le, hozzáfűzve: arra számít, hogy háromszáz elektor támogatását fogja elnyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy minden egyes szavazatot megszámolnak, egyben nyugalmat és türelmet kért a választóktól.

Biden kifejtette: nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. Mint fogalmazott: a járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul. "Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra" - jelentette ki. A politikus azt mondta, "megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött", és arra kérte az amerikaiakat, hogy "emelkedjenek felül a haragjukon" és fogjanak össze.

Trump átláthatóságot követel és a jogi csaták folytatását ígéri

Donald Trump amerikai elnök teljes átláthatóságot követelt és a jogi csaták folytatását ígérte abban a közleményben, amelyet helyi idő szerint péntek délután adott ki aláírásával a Fehér Ház. Az elnök úgy fogalmazott: "hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól".

Közleményében Donald Trump emlékeztetett arra: ő és a Republikánus Párt már korábban is azt az álláspontot képviselte, hogy valamennyi jogszerűen beérkezett szavazatot meg kell számolni és valamennyi jogszerűtlen (érvénytelen) szavazatot ki kell hagyni a számolásból. "Ennek ellenére a demokraták részéről minden alkalommal ezzel az alapvető elvvel szembeni ellenállással találkoztam" - írta.

Trump azt ígérte, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy "az amerikai népnek bizalma lehessen a kormányunkban". „Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért" - zárta a közleményt az Egyesült Államok 45. elnöke.

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában. A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor. Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben. A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

Még a Fehér Ház közelménynek kiadása előtt Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje a Twitteren bírálta Trumpot. Mint írta: az elnöknek joga van a szavazatok újraszámlálását kérni és felszólamlani a feltételezett szabálytalanságok miatt, ha megvan rá a bizonyítéka, de "nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a választást elcsalták és ellopták".

Georgiában - még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt - bejelentették az illetékesek, hogy a szoros verseny miatt újraszámlálják a voksokat. Péntek délutáni sajtókonferenciáján Brad Raffensperger georgiai államtitkár közölte: a Donald Trump és Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre leadott szavazatok közötti különbség túl csekély, ezért mindenképpen újraszámlálás lesz. "A tét nagy" - tette hozzá. A hagyományosan republikánusokra szavazó délkeleti Georgiában a levélszavazatok számlálásakor megváltozott a helyzet, és Biden 1500 szavazatos előnyre tett szert.

Közben Joe Biden szóvivője, Andrew Bates azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból. "Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kitoloncolják a betolakodókat a Fehér Házból" - jelentette ki a szóvivő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?