Georgiában Biden megelőzte Trumpot, a győzelme körvonalazódik

A „csatatérállamnak” számító Georgiában Joe Biden demokrata párti jelölt átvette a vezetőst a republikánusok jelöltje, a hivatalban lévő amerikai elnök, Donald Trump előtt. 

A CNN hírtelevízió szerint Biden 917 vokssal vezet Trump előtt. A november 3-án tartott amerikai elnökválasztás végeredménye még nem ismert, egyes államokban még tart a szavazatok számlálása.

Az AP hírügynökség összesítése szerint a demokrata jelöltnek jelenleg 264 elektori szavazata van, a győzelemhez 270 kell. Ha a demokrata jelölt nyer a 16 elektori szavazatot jelentő Georgiában, akkor matematikailag már ő az Egyesült Államok új elnöke.

 

A CNN összesítése szerint Joe Bidennek csak 253 elektori szavazata van, ugyanis az AP hírügynökségtől eltérően a hírtelevízió nem "adta oda" a demokrata jelöltnek Arizona 11 elektori szavazatát. Ennek oka, hogy Arizona az általános tendenciával ellentétben a szavazásszámlálás kései szakaszában Trump voksait gyarapítja jobban. 

A frissítéssel érkező közel 7000 szavazatból azonban Biden kapott meg többet (56 százalék), amivel nemhogy szűkült, de kissé növekedett a két jelölt közötti távolság: 47 ezer fölé ugrott a szavazatkülönbség. Eddig a szavazatok 90 százalékát számolták meg a déli államban, Biden 50,1 százalékon, Trump 48,5 százalékon áll.

Ha netán Georgiában és Arizonában is veszít, akkor is marad reménye a demokrata jelölnek a végső győzelemre. A 20 elektori szavazatot érő Pennsylvaniában Trump vezet ugyan, de előnye folyamatosan csökken. Itt a CNN szerint a feldolgozottság 95 százalékos, és a szavazatkülönbség kisebb 20 ezernél.

Kapcsolódók

Kimaradt?