Amerikai elnökválasztás: Donald Trump ismét a szavazatok számlálásának leállítását követelte

Több amerikai tagállamban még tart a szavazatok számlálása, a republikánusok még több pert indítottak csütörtökön. Donald Trump elnök egy mikroblog-bejegyzésben ismét a szavazatszámlálás leállítását követelte.

Nevadában, Arizonában, Wisconsinban alig egy százalékos a különbség Joe Biden demokrata párti elnökjelölt javára, és bár Pennsylvaniában és Georgiában továbbra is Donald Trump republikánus elnök áll győzelemre, csökkent az előnye. Pennsylvaniában különösen Philadelphiában és környékén, Georgiában pedig Atlantában és a körülötte fekvő településeken erősödött Biden. 

Donald Trumpnak elemzők szerint az elnökség elnyeréséhez győzelmet kell aratnia azokban a tagállamokban, ahol egyelőre vezet, beleértve Észak-Karolinát is, továbbá nyernie kellene vagy Arizonában vagy Nevadában ahhoz, hogy elkerülje a vereséget. Joe Bidennek pedig Arizonában, Georgiában és Nevadában muszáj győznie az elnökség elnyeréséhez. 

Ismét félrevezetőnek jelölte meg a Twitter Trump bejegyzését

Az elnök csütörtök reggel és délelőtt több Twitter-bejegyzést tett közzé, ezek egyikét a Twitter ismét „félrevezetőként” megjelölte. Ebben Trump azt írta: „a választás napja után beérkezett egyetlen szavazat sem lesz megszámolva”. Egy másik mikroblog-bejegyzésben Trump ismét a szavazatok számlálásának leállítását követelte.

Amennyiben egy százalékon belüli lesz Donald Trump és Joe Biden között a szavazatkülönbség, Wisconsinban és Georgiában a törvény szerint lehetőség van az újraszámlálásra, míg Arizonában 0,1 százalékos különbség vagy szavazategyenlőség esetén lehet újraszámláltatni a voksokat. Arizona 11, Wisconsin 10 elektort ad. 

A Trump-kampány Michiganben már pert indított, bírósághoz fordult Pennsylvaniában is, és Bill Stepien kampányigazgató közleményben jelezte, hogy a republikánusok álláspontja szerint Wisconsin több megyéjében is „szabálytalanságok történtek”.

Több amerikai médium már azt jelentette, hogy Biden győzött Arizonában és Wisconsinban is, ennek ellenére a hivatalos eredmények még nem születtek meg ezekben a tagállamokban sem. A 6 elektort adó Nevadában a Republikánus Párt csütörtökön bejelentette: pert indít választási csalás gyanúja miatt, mivel álláspontja szerint mintegy tízezer olyan polgár szavazott, aki már nem él ebben a tagállamban. 

Az elnökké választáshoz 270 elektor támogatását kell megszerezni. A Fox News televízió szerint Joe Biden eddig 264, Donald Trump pedig 214 elektor támogatásával rendelkezik, a CNN szerint a demokrata jelölt 253-mal, a jelenlegi elnök pedig 213-mal. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA

Kapcsolódók

Kimaradt?