Magára vállalta az Iszlám Állam a hétfő esti bécsi terrortámadást

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé – közölte a dpa és a Reuters hírügynökségi információk alapján az MTI.

Úgy fogalmaztak, hogy a támadást „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre. Hétfő este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Kiderült, hogy a bécsi terrortámadásokban több balkáni származású fiatal is részt vett, az osztrák rendőrök éppen egy ausztriai születésű, de albán ajkú merénylőt lőttek le hétfő este. Ennek a támadónak – akit Kujtim Fejzulainak hívnak – a szülei Észak-Macedóniából érkeztek Ausztriába, de van még legalább egy Koszovóból Bécsbe származott albán is a letartóztatottak között.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt, és korábban azt is bejelentették, hogy semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

(Címlapkép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?